Data, analyse, kaart & actie
De DAKA-filosofie van Fileradar
Gestructureerde aanpak
Hoe wij data omzetten in acties
Data
Goede inzichten beginnen met goede data. We beschikken over ruim 800 terabyte aan verkeerskundige en geografische data uit honderden bronnen, dekkend voor heel Nederland.
Analyse
Met bestaande of nieuwe algoritmes werken we ruwe data op tot relevante cijfers. Zo ontstaat bruikbare informatie.
Kaart
We presenteren de informatie op een interactieve kaart, aangevuld met grafieken en tabellen. Zien is geloven en zien is begrijpen!
Actie
Het doel is om actionable informatie te presenteren in slimme workflows zodat beslisnemers beter kunnen beslissen en uiteindelijk een positief verschil maken buiten op straat.
De afkorting DAKA staat voor vier stappen die vaak terugkomen in de projecten die we doen: Data, Analyse, Kaart en Acties. DAKA is een eenvoudige manier om gestructureerd onze datagedreven rapportages te bouwen.
Data
Bepaal de benodigde databronnen binnen het gebied van interesse en laadt deze in
Fileradar beschikt over tientallen databronnen op het gebied van verkeer, vervoer, demografie en nog veel meer. Per project bepalen we op basis van de wensen van de klant welke databronnen nodig zijn.
Het inladen van data vindt altijd plaats binnen de ‘outline’ van de gemeente, provincie of regio waarvoor de analyse gedaan wordt. Binnen de outline worden databronnen aan elkaar gekoppeld, zodat interessante verbanden zichtbaar worden.
‘Netflix voor data’
Het toevoegen van nieuwe databronnen is voor ons eenvoudig, omdat we over een eigen zeer krachtige backend beschikken waaraan we elke databron in elk formaat kunnen toevoegen. Al onze data wordt opgeslagen in onze eigen cloudomgeving, die 100% in Nederland wordt gehost. In onze eigen ‘Netflix voor data’ kunnen we alle soorten data – in totaal al ruim 800TB aan ruwe data! – streaming binnenhalen voor iedere toepassing. Met een paar regels code hebben we alle data binnen enkele seconden ingeladen en beschikbaar voor verdere analyse.
Analyse
Werk ruwe databronnen op naar bruikbare informatie
We beschikken over een rijke set aan analyses en algoritmes die we in kunnen zetten om ruwe data op te werken. Op basis van tooling en ervaring kunnen we eenvoudig per project ook nieuwe analyses en algoritmes schrijven. We zorgen voor robuuste, goed geteste en herbruikbare code in onze backend en voor goede verslaglegging van het algoritme. De ruwe databronnen worden door zo vertaald naar meer bruikbare informatie. Bij analyses gebruiken we bijna altijd meerdere databronnen, omdat juist uit de combinatie van verschillende soorten data inzicht en informatie ontstaat: datafusie.
Kaart
Visualiseer informatie op de kaart voor inzicht en prioritering
De informatie uit de analyse wordt weergegeven op de kaart om zo ruimtelijk inzicht te krijgen. Dit is een belangrijke stap om tot situational awareness te komen. Verschillende kaarten of kaartlagen brengen verschillende belangen in beeld. Dit stelt ons en de klant in staat om aandachtsgebieden te prioriteren en te selecteren.
Hieronder zie je verschillende soorten data gevisualiseerd op de kaart: het volledige verkeersnetwerk, alle gebouwen (de kleur geeft de hoogte van het gebouw aan) en een hoogtekaart. Dit soort kaarten gebruiken we tijdens de ontwikkeling van algoritmes om patronen inzichtelijk te maken, en ook voor presentatie en interpretatie van de resultaten. Dergelijke kaarten maken we online beschikbaar voor klanten in ons eigen presentatieplatform.
Actie
Neem nu onderbouwd en datagedreven de beslissing om tot concrete actie over te gaan
Gegeven de aandachtsgebieden en de resultaten van de analyse kun je vaststellen op welke locaties je gericht over (zou) moet(en) gaan tot het nemen van acties. Wij voorzien onze rapporten waar mogelijk met concrete acties, omdat we buiten op straat een positief verschil willen maken. Doordat onze rapporten repliceerbaar zijn, ontstaat er vaak kruisbestuiving tussen onze klanten bij het delen en bespreken van de ervaring rondom het nemen van acties. Ervaringen uit de praktijk vinden zo hun weg naar werkende oplossingen voor actuele problemen.
Nieuwsgierig geworden naar hoe onze DAKA-filosofie heeft geleid tot succesvolle projecten? Neem dan een kijkje in onze projectportfolio of neem direct contact met ons op!