Skip to content

Intern/extern/doorgaand verkeer Utrechtse Heuvelrug

Opdrachtgever: Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Voor tien locaties binnen het wegennet van de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben wij over het jaar 2023 schattingen gemaakt van de hoeveelheden

  • intern verkeer (verkeer met een herkomst en bestemming binnen de gemeente),
  • extern verkeer (verkeer met een herkomst binnen de gemeente en een bestemming erbuiten, of andersom), en
  • doorgaand verkeer (verkeer zonder herkomst of bestemming binnen de gemeente).

De verkeersstromen zijn gekalibreerd op 1842 locaties waarvoor een intensiteit bekend is, ofwel uit lusdata, ofwel uit Fileradar’s eigen intensiteitenproduct. Binnen de gemeentegrenzen van Utrechtse Heuvelrug liggen 180 lusdetectoren die intensiteitsgegevens leveren, voornamelijk op snelweg A12. Dit is niet voldoende om met voldoende zekerheid voor de tien geselecteerde locaties alle verkeersstromen te kunnen schatten. Fileradar beschikt echter over een unieke extra databron. Door middel van een methodiek die gebaseerd is op een mix van verkeerskunde en machine learning (AI) kan uit openbaar beschikbare data, waaronder Floating Car Data maar ook andere bronnen, voor bijna iedere weg de intensiteit gereconstrueerd worden. De nauwkeurigheid van deze intensiteiten is iets lager dan die uit lusdetectoren, maar omdat er zo veel intensiteiten zijn, is dit een uitermate geschikte bron om verkeersstromen in een netwerk op te kalibreren.

Vervolgens hebben we een herkomst-bestemmingsmatrix voor het netwerk gegenereerd, en deze toegedeeld en gekalibreerd op alle beschikbare intensiteiten. Voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug is zo een matrix gegenereerd met 465 herkomsten en 478 bestemmingen. Nu alle verkeersstromen tussen ieder herkomst-bestemmingspaar gereconstrueerd zijn, kan op iedere locatie in het netwerk worden gekeken hoeveel van dat verkeer een herkomst of bestemming heeft binnen of buiten het netwerk.

uhg-logo-basis2
mobycon-logo

Gerelateerde projecten

Klaar om je verkeersanalyses een boost te geven?

Neem dan direct contact met ons op!